Het werk van de schoorsteenveger

schoorsteenveger

Regelmatig onderhoud van een schoorsteenveger is heel belangrijk. Dit heeft alles te maken met de gevolgen van het stoken. Hierdoor treedt vervuiling op door roet en teer. Deze vuildeeltjes blijven niet alleen in de schoorsteen hangen maar gaan zich naar verloop van tijd ook door de woning verspreiden. Het resultaat is een steeds terugkerende en zeer hardnekkige stoflaag. Voor de bewoners betekent dit vooral dat ze vaker schoon moeten maken om de woning nog enigszins toonbaar en hygiënisch te houden. Een regelmatige onderhoudsbeurt houdt in dat de schoorsteen van binnen gereinigd word. Zo wordt de afzetting van teer en roet tot een minimum beperkt met als gevolg een schone en hygiënische leefomgeving.

Schoorstenen en gezondheidsrisico’s

Het onderhoud van de schoorsteen is zinvol om het huis goed schoon te kunnen houden. Er is echter nog een belangrijk argument voor regelmatig schoorsteenonderhoud: gezondheid. De door het huis rondzwevende roetdeeltjes worden immers ook ingeademd. Bij overmatige afzetting van roet en teer kan er bovendien gasvorming optreden. De langdurige blootstelling aan deze gassen kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van de bewoners. Het grootste probleem wordt echter niet veroorzaakt door vervuiling maar door verstopping. Schoorstenen kunnen snel verstopt raken door takken, bladeren en vogelnesten. Als gevolg van deze verstoppingen kan de rook niet langer afgevoerd worden. Dit beïnvloedt de luchtkwaliteit en zorgt voor een daling in het zuurstofgehalte. Dit kan voor levensgevaarlijk zijn voor de bewoners.

Richtlijnen voor schoorsteenonderhoud

Een schone schoorsteen is beter voor de veiligheid en de hygiëne in de woning. Er is echter nog een belangrijke reden voor schoorsteenonderhoud. In veel gevallen ben je als huiseigenaar namelijk ook verplicht om de schoorsteen van je woning regelmatig te laten vegen. De richtlijnen die hiervoor gelden zijn als volgt. Bij het verbruiken van stookolie of een vaste brandstof is een jaarlijkse onderhoudsbeurt wettelijk verplicht. Verbruik je gas? Dan dien je de schoorsteen één keer in de twee jaar te laten controleren en vegen.

Een professionele schoorsteenveger inhuren

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd van het nut van schoorsteenonderhoud? Maak dan snel een afspraak met een bedrijf in schoorsteenonderhoud. Zoek je een schoorsteenveger in Turnhout? Dan kun je altijd terecht bij Schouwonderhoud Willems. Na afloop van de onderhoudsbeurt door deze schoorsteenveger ontvang je standaard een reinigingsattest voor de verzekering.